Profil de designer: Izabella Petruţ

Profil de designer: Izabella Petruţ« Bijuteria contemporană oferă libertate de exprimare în ceea ce priveşte materialele folosite, temele, sursele de inspiraţie, dar şi publicul căruia se adresează.
Bijuteria contemporană este în primul rând o lucrare de artă
. »

(Izabella Petruţ)
 izabela-petrut1
Astăzi inaugurăm secţiunea “Designer Spotlight”, care doreste să aducă, pe rând, în prim-plan, designeri români talentaţi şi creaţiile lor autentice, facilitându-vă întâlnirea cu ideile lor originale şi avangardiste.
Prima creatoare de bijuterii pe care dorim să v-o prezentăm este Izabella Petruţ, absolventă în 2007 a Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca (sectia Design) şi a unui masterat în domeniu, la aceeaşi universitate (in 2009).
Am întâlnit-o pe Izabella la sfârsitul lunii trecute, mai precis pe 25 aprilie 2010, la Sala Dalles din Bucureşti, ca expozant la cea de-a treia ediţie a « Târgului de bijuterie contemporană românească – AUTOR 3.0 », la care au mai participat : Andrada Smaranda (câştigătoarea premiului pentru cel mai bun design de accesoriu în cadrul concursului « Inspired 2009 »), Angi Apostol, Ioana Budeş, Raluca Buzura, Alina Băncilă, Adina Cioran, Elena Crişan, Ileana Danci, Jennifer Delplanque, Raluca Drăcea, Maria Filipescu, Adriana Goilav, Mirela Ivanciu, Alexandru Lupu, Andra Lupu, Ramona Sonia Manta, Ioana Matei, Ina Moisi, Raluca Nicolaescu, Tatiana Plătică, Liana Sălăgean, Dana Ștefănoiu, Carla Szabo, Romana Ţopescu, Alin Teglaş, Mihaela Tarhuna,Veronica Tărcatu, Virginia Toma, Ela Tudoran, Silvia Cornea şi Maria Valentir, Ana Wagner, Mariana Xidarakou, Mihaela Zvîncă şi brandurile : Agat Art, BuyHand, Fake a Dream, Lady Magpie, Ligia’s Accessories şi Radha.
Înainte de a vorbi mai pe larg despre Izabella Petruţ, mai facem câteva precizări legate de « AUTOR 3.0 », eveniment artistic purtând marca « Extins », ce a reunit 40 de designeri talentaţi, care au avut ocazia de a-şi prezenta noile colecţii de bijuterii, dar şi « piese de rezistenţă » din colecţiile mai vechi.
Iniţiatorul proiectului este Dan Pierşinaru, care consideră că expoziţia şi-a atins obiectivele propuse, şi anume : promovarea bijuteriei de autor, focalizarea atenţiei asupra creatorilor ei şi înlesnirea accesului direct, nemijlocit, al publicului la acest gen de obiect artistic.
Am dorit sa aflăm si părerea designerilor participanţi la eveniment. Iată ce ne-a declarat Izabella Petruţ, designer participant la toate ediţiile organizate pâna acum :
« Târgul de bijuterie AUTOR e un eveniment în continuă creştere, care evoluează de la ediţie la ediţie. Cea de a treia ediţie a fost una bine organizată, cu o promovare bună şi o pozitionare bună. Sperăm că acest tip de evenimente să continue să evolueze. »
In articolele următoare veţi afla şi alte impresii ale designerilor participanţi, dar până atunci hai să vă spunem şi părerea noastră, în calitate de vizitatori ! Această expoziţie cu vânzare ni s-a părut extrem de reuşită, am apreciat cadrul propice, generos şi primitor, situat ultra-central, în care s-a desfăşurat evenimentul şi am fost încântaţi de adevăratul « regal » artistic ce ne-a fost oferit, surprinzător prin diversitate şi profesionalism.

Targ-autor11

Am fost plăcut impresionaţi şi de atmosfera prietenoasă, plină de farmec, originalitate şi culoare, care a adus aproximativ 2000 de vizitatori pasionaţi de bijuterii unicat în cele 2 zile!

Revenind la Izabella Petruţ, designerul pe care ne-am propus să-l evidenţiem în acest articol, mărturisim că ne-a atras atenţia la Targul AUTOR 3.0 datorită bijuteriilor sale moderniste, pline de expresivitate, bazate pe un concept original, care surprinde esenţa şi revelează simboluri.
Totodată, ne-a uimit plăcut modul original de prezentare a lor:
109
Am îndrăznit să o abordăm pe Izabella şi am descoperit o persoană deosebit de plăcută, deschisă şi comunicativă, ce s-a alăturat cu entuziasm demersului nostru.
Ea ne-a dezvăluit că pasiunea pentru design-ul de bijuterii « a venit treptat, încă din timpul facultăţii » şi a fost dezvoltată pe larg în lucrarea sa de disertaţie, cu tema : «Mituri şi simboluri în filosofiile orientale, transpuse în bijuterii».
Bijuteriile Izabellei Petruţ, create cu măiestrie, pasiune şi migală sunt lucrate în intregime manual şi se adresează « oricui iubeşte arta, mai ales arta contemporană, oricui care are curaj să poarte sau să fie ceva sau cineva nou».
Creatoarea consideră că « bijuteria contemporană oferă libertate de exprimare în ceea ce priveşte materialele folosite, temele, sursele de inspiraţie, dar şi publicul căruia se adresează » şi că « bijuteria contemporană este în primul rând o lucrare de artă ».
Intrebând-o ce materiale utilizează cu predilecţie pentru bijuteriile sale, am primit de la Izabella următorul răspuns :« Folosesc argintul, diferite esenţe de lemn, pietre pretioase şi semipreţioase, perle, etc. … Nu există reguli sau limite ! »
Am aflat, de asemenea, că bijuteriile purtând semnătura sa pot fi admirate şi cumpărate de la magazinul « Idelier – Concept Store» din Bucureşti (http://www.idelier.com/) sau din « Atelierul Izabella Petruţ».
Mai multe informaţii găsiţi pe blogul ei : http://ipjewelrydesign.wordpress.com/

124

1101

Leave a Comment