Despre gablonturi si creatiile noastre

Am observat ca atat unii dintre creatorii de bijuterii handmade cat si multe dintre cliente numesc gablonturi toate bijuteriile care nu sunt din aur sau argint. Este un lucru suparator pentru mine, pentru ca in Dictionarul explicativ al limbii romane, varianta on-line, definitia este:

Gablont – obiect de podoaba din metale ieftine, fara valoare

Cercei realizati manual de Kezimade, din cristale Swarovski si elemente metalice placate cu aur.
Cercei Honey by Kezimade

Am interogat mai multi designeri, ce cred despre gablonturi.  Raspunsul lui Kezimade mi-a placut cel mai mult:
“Eu, cand am vazut prima data ca o fata isi autodenumea creatiile drept “gablonturi”, m-am incruntat. A doua oara m-am enervat: iar? M-am uitat si eu in DEX si am ajuns la concluzia ca stiam bine definitia si ca ce facem noi NU SUNT gablonturi. Chiar daca nu folosim metale pretioase, e vorba de hand-made. Or gablont inseamna de serie, chiar facut de o masinarie.
Cum sa fie glablont ceva in care se pune inspiratie, suflet, mult timp etc. si care, daca nu e unicat, e cel putin de serie mica? Plus ca multe chiar folositi metale pretioase sau cel putin accesorii placate cu ele.
Ma supar pe voi daca mai ziceti gablonturi despre creatiile voastre minunate!”

Sunt si eu de parerea lui Kezimade. Consider ca este de datoria noastra a creatorilor de bijuterii handmade din Romania sa informam si sa educam clientele si sa nu le incurajam sa aiba o parere gresita despre bijuteriile noaste. Chiar daca nu folosim aur si argint in realizarea lor, ele nu sunt fara valoare. Valoarea nu este data numai de obiectele materiale folosite, ci si in timpul nostru, competenta noastra, ideile, creativitatea noastra.

Un gablont este realizat intr-o fabrica, de multe masinarii, in serie, totul este automatizat si multiplicat. Noi facem bijuterii in serie mica, uneori unicate, cu materiale cu grija alese, testate.

Cum spuneam intr-un alt articol, clientii nostri nu vor sa cumpere ORICE bijuterie!
Vor sa cumpere o poveste! Povestea ta! Creatia ta!

Leave a Comment