Materiale folosite in weaving – Partea a II-a

Margele de nisip si cilindrice

Sunt disponibile in orice culoare si stil ne-am putea vreodata imagina. Sunt cunoscute sub denumirea de “margele de nisip”, dar sunt confectionate din sticla topita. Culoarea lor se obtine prin amestecul de metale sau alte chimicale. Sticla topita este extrudata si se formeaza margelutele. Cand se racesc, sunt sortate in functie de marime (de la nr. 15 – cele mai mititele, pana la nr. 6 – cele mai mari). Forma lor este cilindrica sau rotunjita la capete.

Margelele de nisip si cele cilindrice sunt destinate obtinerii unor tesaturi sau unor siraguri subtiri, fine. Cea mai buna calitate o au cele fabricate in Japonia si Cehia.
Cea mai cunoscuta, folosita si versatila marime este nr. 11. Nu uitati: cu cat este mai mare numarul, cu atat este mai mica margica. Margelele cilindrice (de exemplu Delica) sunt disponibile intr-o mai mica varietate de marimi.

 

Tipuri de margele de sticla, in functie de producatorul lor

Miyuki Japonia

Delica

Aceste margele de calitate superioara, au o forma perfect cilindrica, cu pereti subtiri si gauri mari, fapt ce va permite sa treceti cu acul si ata de mai multe ori prin aceeasi gaura. Sunt perfect uniforme. Sunt fabricate de Miyuki in Japonia. Sunt ideale pentru modelele “brick” si “peyote stitch”. Exista in trei marimi: nr. 15, foarte mici, nr. 11 (cea mai populara marime) si nr. 8 (mai mari).
Cu toate ca sunt un pic mai scumpe decat celelalte margele de nisip, merita, datorita calitatii foarte bune.
***Tot Miyuki mai fabrica si alte tipuri de margele:
“Bugle” – sunt margele lungi si subtiri, cilindrice, intr-o varietate de culori, infatisari si “rasuciri”. Marimea lor variaza de la aproximativ 2 mm lungime (nr. 1), pana la 25 mm. Cele mai populare sunt nr. 2 (4 mm), nr. 3 (6 mm) si nr. 5 (12 mm). Se folosesc cel mai adesea pentru a infrumuseta si finisa un model alcatuit din margelute de nisip.
“Fringe” – sunt micile margelute ce arata ca un “drop”. Sunt perfecte pentru terminarea unui rand al proiectului.
Hexagonale sau hex – margele extrudate, cu sase laturi, cu gauri foarte mari si pereti foarte subtiri. Ca marime seamana cu Delica, dar cromatic si din punct de vedere al finisarii sunt mult mai limitate.
Rondele
Patrate
Triunghiulare – marimea 12 si 9, aspect fatetat, cu trei laturi. Finisajul si culorile sunt foarte limitate, dar totusi sunt foarte des intrebuintate, datorita stralucirii si frumusetii lor.

Toho – Japonia

Firma Toho, tot din Japonia, este alt  producator de margele de nisip, cel putin la fel de cunoscut ca Miyuki. Produsele lor:
Toho treasures – margelute cilindrice, foarte asemanatoare cu Delica. Pot fi de 1.8 mm si 3.3 mm, pot avea infinite culori si stiluri de finisaj.
AIKO – aproape perfect egale ca marime si forma. Sunt disponibile in aceleasi culori ca Toho.
In afara de aceste doua mentiuni speciale, Toho fabrica exact aceleasi forme de margele ca la producatorul Miyuki, pe care le-am enumerat deja mai sus: rotunde, hexagonale, triunghiulare, bugles, cubice etc. Margelele tip picatura fabricare de ei se numesc Magatama.

Matsuno – Japonia

Dyna-Mites – Sunt fabricate de Matsuno din Japonia. Au o mare varietate de culori si forme.

Jablonex – Cehia

Ornela – Sunt margele de nisip fabricate in Cehia, marca Jablonex.
Vin deja insirate. Sunt consistente in marime si culoare si sunt mai ieftine decat celelalte.

 
Tot de catre grupul Jablonex (dar si de producatorii japonezi) sunt fabricate si margelele de nisip Farfalle (fluture, it.), delicate, de forma unor fluturi, intr-o mare varietate de culori si finisaje, confera eleganta oricarei broderii sau bijuterii. Sunt disponibile in doua marimi: 3.2 x 6.5 mm si 2 x 4 mm.

 

Marimea margelelor de nisip


Margelele de nisip au marimi cuprinse intre 15/0 si 6/0. Cea mai populara marime este marimea 11/0. In general, marimea 6/0 este mai mare decat 15/0. Deci, cu cat mai mare numarul, cu atat mai mica marimea.

Tabel cu corespondenta marimii margelelor

Mărimea originală Echivalentul în mm* Echivalentul în inch
6/0 3.7 7
7/0 3.4 8
8/0 3.0 9
9/0 2.6 10
10/0 2.3 11
11/0 2.2 12
12/0 1.9 13
13/0 1.7 15
14/0 1.6 16
15/0 1.5 17

*Echivalentul in milimetri nu este universal valabil, el poate diferi, in functie de producator (dar nu semnificativ).
Este recomandabil sa folositi ata si ace special confectionate pentru insirarea de margele.

Marimea margelelor Marimea acului Marimea atei
Cele mai mari 8/0 # 10 E, F sau FF
9/0 # 10 D, E sau F
10/0 # 10 B sau D
11/0 # 10 A sau B
12/0 # 11 A sau B
13/0 # 12 A sau 0
14/0 # 13 A sau 0
Cele mai mici 15/0 # 13 sau # 15 0 sau 00 sau 000

Forma margelelor

Iata cateva dintre cele mai cunoscute forme de margele folosite in weaving (si nu numai).
 

Tipuri de finisaje

Margelele de nisip sunt de mai multe feluri. Mai jos gasiti cateva din tipurile de margele, dupa infatisarea lor. Am pastrat si denumirile originale, in limba engleza.
Transparente (transparent) – margele prin care se poate vedea, limpezi. Pot fi si matuite (frosted)
Opace (opaque) – margele care pot avea luciu, dar prin care nu se poate vedea. Pot fi si matuite
Opace curcubeu (opaque rainbow) – irizate, cu efect AB – finisarea se aplica in timp ce margelele sunt inca fierbinti
Frostred (semi-frosted) – margele semi-transparente, matuite, care au o infatisare “inghetata”
AB – Aurora Borealis sau curcubeu – margele multicolore care pot fi transparente, opace sau “frosted”. Termenul a fost introdus in beading de Daniel Swarovski, atunci cand a primit o provocare de a realiza acest tip de finisaj la cristale, din partea lui Christian Dior.
Iris – margele ce prezinta o infatisare metalizata
Ceylon – margele transparente, lucioase, ce au o stralucire uniforma perlata.
Lucioase transparente (luster – transparent) si lucioase opace (luster – opaque) – cu finisare lucioasa, aplicata pe o margica transparenta. Luciul aplicat este fie alb, fie colorat
Gold lustered – margele transparente pe care s-a aplicat o finisare aurie, conferindu-le o stralucire subtila
Mate (matte) – cu supratata matuita, in culori foarte bogate si vii
Dyed rainbow – margele transparente care au fost vopsite si apoi arse in cuptor
Inside-color sau lined – margele transparente care au aplicata in interiorul lor o culoare opaca
Galvanizate (galvanized) – metalizate, unde baza amestecului de metale o constituie zincul. Finisarea poate fi lucioasa sau mata si, din pacate, se poate coji usor. Pentru a impiedica acest lucru nedorit, fie margelele se pot pulveriza cu Krylon sau alt fixativ acrilic, prelungind astfel durata de viata a finisarii margelelor, fie se pot alege cele cu “permanent galvanized finish” (cunoscute si ca permanent finish sau PF), cum ar fi cele fabricate de firma Toho.
ATENTIE! Daca se recurge la pulverizarea cu lac acrilic, este indicata testarea lui intai pe o suprafata mica de lucrare, pentru ca pot schimba culoarea margelelor.
Metalice (Metallic) – margele cu o infatisare metalizata stralucitoare. Sunt intai incalzite si apoi pulverizate cu cositor oxidat. Cu cat este mai gros stratul de metal pulverizat, cu atat e mai inchisa culoarea margelei
Higher-metallic – au suprafata acoperita cu aur si apoi se pulverizeaza pe ele titan oxidat
Silver lined sau gold lined – margele transparente ce prezinta o anumita stralucire argintie sau aurie in interiorul gaurii.
Nickel plated matte – placate cu nichel
Placate cu metal (aur, rodiu, cupru etc.) – foarte frumoase, dar cele mai scumpe si mai pretioase.
Ne putem confrunta cu situatia neplacuta in care finisajul margelelor se sterge in timpul lucrului sau al purtatii.
Iata un tabel, gasit de mine pe internet, care contine atentionari speciale de la producatorul Toho, in ceea ce priveste produsele lui. 
Daca vanzatorii de la care ni le achizitionam nu pastreaza codurile originale ale margelelor de nisip, este mai greu sa ne dam seama ce se va intampla pe parcurs. Dar daca acestia pastreaza codurile fabricantului, atunci avem noroc! Asadar atentie mare atunci cand cumparati, surprizele neplacute se pot evita.
Disclaimer Toho

2 Comments

  1. Buna! Am si eu o mare nelamurire si as vrea un raspuns daca este posibil. Mai demult am lucrat foarte mult in stilul peyote iar acum as vrea sa ma apuc iar. Eu as vrea sa lucrez cu margelute destul de mici (asemanatoare celor de nisip de 4mm) dar nu stiu exact care sunt cele mai bune margele pentru peyote si ce tip de ata trebuie folosit. Ai putea cumva sa ma ajuti sa gasesc raspunsuri la intrebarile mele? Mersi!

  2. Buna, Anca. Ti-am scris un mail cu toate detaliile de care ai nevoie.
    Numai bine,
    Kezi

Leave a Comment