*Acest articol face parte dintr-o serie de doua articole care au ca scop popularizarea stilului si subculturii steampunk pe meleagurile romanesti. Capitolul intai prezinta povestea curentului Steampunk la modul general – este, daca vreti, manifestul acestuia. Capitolul al doilea prezinta stilul Steampunk aplicat la bijuterii.
Steampunk este un termen provenit din limba engleza care defineste un anumit gen de literatura science-fiction si, in acelasi timp, incapsuleaza caracteristicile unei subculturi ce se manifesta in comportamente, atitudini, vestimentatie, muzica, design tehnologic specific, accesorii etc. In Steampunk se pune accentul pe tehnologie, insa o tehnologie anacronica, cu mult inaintea timpului ei, o tehnologie paralela cu realitatea, venita parca dintr-o alta dimensiune a existentei.
Foto 1 – Laptop modificat in stil Steampunk
(Sursa: Wired.com)
Termenul Steampunk este format prin alaturarea a doua cuvinte: ‘Steam’ si ‘Punk’.
‘Steam’ = abur, cu referire la motorul cu aburi al lui James Watt si la Revolutia Industriala – tehnologia bazata pe puterea aburului, nu pe cea a electricitatii;
‘Punk’ = termen ce defineste o subcultura a tinerilor aflati in relatii antagonice cu societatea si regulile ei in general; punk-ul e progresiv, anti-autoritarian si anti-trend; reprezinta libertatea individuala de expresie, o anumita doza de nihilism si mai ales revolta, atitudine.
Aparitia termenului Steampunk este pusa pe seama lui K.W. Jeter, scriitor american de science-fiction. In incercarea sa de a defini un nou stil de literatura aparut in anii ’80 ai secolului trecut, el a scris o scrisoare catre revista “Locus”, in 1987, in care denumea ca “steampunks” lucrarile lui Tim Powers, James Blaylock si ale lui insusi. Acest stil de literatura isi plaseaza subiectul in epoca victoriana/edwardiana (circa 1880-1910), construita ca un univers paralel in care intreaga tehnologie este bazata pe puterea aburului, tehnologia este foarte dezvoltata, anacronica, actiunea subiectului fiind totusi influentata de rigorile vremii, de caracteristicile societatii victoriene, pastrand “feelingul” acesteia.
Foto 2 – Chitara electrica Steampunk
(Sursa: Designtavern.com )
Mai tarziu, din simplu curent literar Steampunkul a inceput sa se transforme in stil de viata. Iubitorii literaturii steampunk au inceput sa adopte anumite tinute, sa joace jocuri de rol cu costume si accesorii specifice; au inceput sa fie interesati de transformarea obiectelor banale in adevarate capodopere in stil steampunk.
In plus unele carti apartinand curentului Steampunk au avut un asemenea succes incat studiourile de la Hollywood au inceput sa fie interesate de subiect. Dintre filmele cele mai renumite care reprezinta acest stil amintesc: Lemony Snicket: A Series of Unfortunate Events, The Golden Compas si animatia Atlantis: The Lost Empire.
Steampunkerii adora tehnologia victoriana deoarece ea reprezinta unicul, ea socheaza si atrage deopotriva, provenind dintr-o era care precede reproducerea nesfarsita ce transforma toate obiectele in niste copii lipsite de suflet, specifica lumii contemporane. Tehnologia steampunk, in schimb, are individualitate, ea spune o poveste, ea trebuie inteleasa. Steampunkul respinge consumerismul modern
Foto 3 – Fotografia unui grup de steampunkeri
(Sursa: Madgeniusclub.blogspot.com )
Tehnologia in steampunk este vie. Masinariile ei sunt naturale: traiesc, misca, imbatranesc sau chiar mor. Bazate pe puterea aburului, masinariile reprezinta idealul savantului nebun, al inventatorului: ele respira, tusesc, bubuie, se zbat – au o viata a lor, intocmai precum monstrul lui Frankenstein.
Leonardo DaVinci este, prin excelenta, piesa de referinta a steampunkerilor – prin lucrarile sale el reprezinta bariera subtire dintre inginerie si arta, facand frumosul si functionalul mutual dependente.
Foto 4 – Joc GameBoy reconstruit in stilul Steampunk
(Sursa: Ubergizmo.com )
Steampunkerii sunt artizani prin natura. Ei creeaza, inoveaza, inventeaza, construiesc, dau viata tehnologiei. Sunt precum savantii nebuni, manati de un puternic imbold al creatiei – ei trebuie sa dezlantuie acest sentiment care ii consuma, sa se elibereze prin creatie. Operele lor sunt efectiv construite prin forta mainilor si a mintii, din sudoare, lacrimi si sange, din visare si deziluzie.
Acesta este steampunkul: o miscare estetic-tehnologica, un stil de viata, un crez, un principiu.
Bibliografie:
Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Steampunk
SteamPunk Magazine: http://www.steampunkmagazine.com
Aether Emporium: http://etheremporium.pbworks.com/Wiki
Superb!
Imaginatia isi spune cuvantul!
Acest articol ma duce cu gandul la viitor.
O seara placuta in continuare! 🙂