Cuarţul – grup de minerale

Inca din antichitate cuartul a fost cel mai folosit mineral in confectionarea de bijuterii. Este un grup minerale larg raspandit in scoarta teresta. Aceste minerale au aceeasi compoziția chimică SiO2 si proprietati fizice similare,

Cristalele de cuart bine formate pot atinge cativa metri in lungime si pot cantari sute de kilograme. Observati fotografia de mai jos. Este o geoda de ametist, o cavitate cu pereții tapisați cu druze de cristale.

In forma pura, cristalele de cuart sunt fara culoare, transparente. Prin incluziuni de gaze sau lichide, cristalul devine de o culoare lăptoasă, la fel impuritățile determină schimbarea culorii, sau prin iradiere se produce un fenomen ionizare care ii schimbă culoarea.
Cuartului i s-au dat foarte multe denumiri. In fiecare an apar noi varietati cu diferite nume. In trecut, varietatile de cuart erau clasificate in 3 mari grupe dar in zilele noastre, se face o clasificare mult simplificata.
Cuartul macrocristalin – cristalele se observa cu ochiul liber.
Sunt cunoscute precum specii de cuart. Sunt transparente si  au un luciu sticlos. Deoarece cuartul de stanca este incolor are un pret mic in confectionarea de bijuterii. Din cand in cand poate contine incluziuni interesante. In cazuri rare, cuartul poate contine si  aur.

Cele mai intalnite varietati macrocristaline: cristal de stanca, cuart fumuriu, ametist, citrinul, prasiolite, cuart roz, aventurin, cuart albastru, cuart ochi de pisica, ochi de soim, ochi de tigru, cuart laptos, cuart rutilat, cuart cu incluziuni de turmalina (turmalinted quartz)

Cuartul microcristalin sau criptocristalin –  structura este fin cristalizata, se poate observa numai la microscop.
In general este cunoscut precum calcedonie. Culoarea variaza de la translucid la opac.
Depozite de calcedonie se gasesc in Brazilia, India, Madagascar, Namibia, Zimbabwe, Sri Lanka, Uruguay si California.
In antichitate s-a folosit foarte mult la realizarea de camee. In zilele noastre, datorita faptului ca este  poroasa, calcedonia  poate fi vopsita in culori superbe!
Cele mai intalnite varietati microcristaline: agata, onix, jasp, carneol, bloodstone, chisopraz, sard, crisocol, sardonix.
Ametistul, agata si jaspul prezinta propriile varietati pe care le vom prezenta in articole viitoare.
Este bine de stiut ca de cele mai multe ori toate varietatile de cuart sunt tratate pentru a le imbunatati infatisarea. Pentru a afla mai multe informatii despre aceste tratamente, va rog cititi articolul:
Tratamentele aplicate pietrelor semipretioase

Vino pe Pinky.ro si vei gasi o varietate de cuart!

One Comment

  1. Pingback: Cuartul – Grup de Minerale - Ziarul toateBlogurile.ro

Leave a Comment