"Serbani Bijoux" sau Ana-Magiciana

Dupa 20 de ani de profesorat, “profa de rusa” Ana Zaporojan, s-a hotarat sa “intoarca foaia” si sa cucereasca lumea cu creatiile sale spectaculoase si cu imaginatia sa debordanta.
A aparut enigmatic in randul Designerilor de Bijuterii, desi pasiunea pentru astfel de creatii i se cuibarise in suflet si in minte de mai multa vreme. Mai intai a patronat incognito unul dintre primele concursuri de pe Forum, iar mai apoi si-a inscris una dintre creatiile originale, la Concursul “Vine Vine Primavara”.

Golden Flower” sau “Floarea de lotus” se numea acest prim set de bijuterii dezvaluit privirilor noastre.
El era alcatuit dintr-o bratara extraordinara plus cercei asortati, lungi si eleganti.
Iata “Povestea florii de lotus“, asa cum ne-a impartasit-o Ana :
Trebuia sa fac pentru cineva o bratara spectaculoasa, care avea in interior o margica imensa din sticla de Murano cu foita de aur de culoarea mierii. M-a inspirat floarea de lotus cu o mie de petale, care ne conecteaza la Divinitate. Saptamani a durat materializarea – am gasit pe ce sa o prind si cum, apoi au urmat multiple incercari de a o fixa, petalele parca erau zburate de vant… Bratara a ajuns la “Teatrul de Stat” din Oradea, achizitionata pentru a fi folosita in spectacole de epoca… Citeam pe atunci despre Anastasia, eroina seriei “Cedrii rasunatori” de Vladimir Megre, care mi-a deschis portile Creatiei si Bucuria rezultata…”
Anei-Serbani i-au trebuit luni intregi pana sa se hotarasca sa-si “desconspire” si alte creatii pe Forumul CDB. Dealtfel, dupa cum ea insasi marturisea, a fost o perioada in care a studiat intens “materiale, tehnici, tutoriale…”. Simtea cum toate aceste notiuni noi, adaugate bagajelor pline de cunostinte acumulate in timp de la persoane foarte dragi si talentate precum: Bunicile si Bunelul, Mama si Tata, unchi si matusi, scumpa sa fiica Maria, absolventa a Facultatii de Design (si de la alte persoane apropiate sufletului sau) incep sa plamadeasca in mintea-i o multitudine de idei referitoare la viitoare creatii:
Momentan totul se petrece, si, atat de sofisticat, spectaculos chiar si extrem, excentric, doar in mintea mea…” spunea Ana acum ceva timp. “Am atatea modele in gand, am colectat atatea piese pentru viitoarele lucrari…”

Si … aceste lucrari promise nu au intarziat sa apara, cu o frenezie creatoare de invidiat:

Imi propun sa vin cu provocari si lectii de stil ” ne-a “amenintat” Ana si…”Sfinxul din Oradea” – cum am supranumit-o noi – s-a tinut de cuvant!
A inceput sa presare peste tot cu remarci sprintare si idei nastrusnice, cu sugestii facute cu diplomatie si umor sau, dupa caz, spuse “verde in fata”, direct si “la obiect”. A aruncat, de asemenea, in toate cele 4 zari, cu dragoste si cu o generozitate incredibila. A impartit laude si premii, atentii si surprize. Am primit cu totii de la Serbani-MC aka “Maestra de Ceremonii” a CDB-ului intampinari mobilizatoare si aluzii stilistice sau pur tehnice, strecurate printre cuvinte sau fatise. Nimeni si nimic nu a scapat ochiului ager si tirului neobosit al Anei, cea care a demarat (ca initiator si sponsor) seria “Inlantuirilor”, concursuri ce s-au bucurat de o popularitate mereu crescanda.
Rascoleam printre revistele de moda sa ma documentez pentru concursul cu fetele din City” –  ne-a spus draga noastra Serbani  – “si mi-a iesit in cale cartea mea preferata- “Micul print” de Antoine de Saint Exupery. Mi-am zis ca e un semn si am deschis-o la intamplare ca sa redescopar pentru a cata oara tainica iubire a micului print, “floarea care-i imbalsama planeta si-i lumina viata”…”Daca cineva iubeste o floare unica printre milioane si milioane de stele, e destul sa priveasca la ele si va fi fericit la gandul ca si floarea lui e undeva acolo… Dar daca mielul i-ar manca floarea, i-ar parea atunci ca toate stelele se sting dintro data!”
Ganduri. Ganduri. Ganduri…
Apropieri si despartiri in cuplu. Tristeti si bucurii intre rude foarte apropiate. Intamplari despre perlute cu gherute. Povesti despre flori care se tem sa accepte chiar si o cupola de sticla. Pierderi de oameni dragi si continuari de drum.
Propun sa ne bucuram ca nu suntem singuri, sa avem forta de a descoperi in noi puterea de a nu ne speria de gherutele celor dragi pentru a nu fi macinati de pareri de rau.
,,Povestea cu ghearele, in loc sa ma supere, ar fi trebuit sa ma induioseze.” – spunea micul print.
Propun sa aducem prin creatiile noastre din acest concurs un tribut al recunostintei fata de cei dragi noua: sentimentul de iubire, gratitudinea si consideratia, iar portita sufletului s-o deschidem iertarii”.
Asa a inceput primul episod din seria “Inlantuirilor”. Au urmat apoi multe altele: “inlantuiri” de materiale, de stiluri, de stari, de idei, de povesti, de suflete…
Apoi, Ana-Magiciana a declansat adevarate “pandemii ” creatoare: prima a fost legata de accesorii si decoratiuni pentru sarbatorile de iarna, a urmat “Pandemia brosiera”, ce s-a incheiat oficial in noiembrie, insa neoficial continua sa produca noi si noi efecte. O alta “pandemie anuntata” este cea “inelara”, pe cale sa izbucneasca din clipa in clipa, din nou din porunca “Sfinxului oradean” : “Porunca, atat la franjureala, cat si la mesterit inele!!! ” (Fiti pe faza ! – n.n.)
Ana-cea-cu-doruri-multe, izvorate “din delta ucraineana, unde i-i patria” sufletului sau iubeste viata si traieste cu pasiune si cu intensitate clipele. Fie ca este vorba de clipele trecutului, de cele ale prezentului, ori de cele ale viitorului. Da, chiar daca suna ciudat, acesta este adevarul: timpul ei nu are granite si nici limite si aceasta este Ana Zaporojan : un spirit vulcanic si nesupus, dar generos si altruist, mereu nelinistit si sfredelitor, dispus sa se inlantuie singur doar pentru a rupe apoi lanturile !
Creatiile sale, purtand marca “Serbani Bijoux ” sunt uneori extrem de elegante, clasice, sofisticate, impozante, alteori jucause si nonconformiste. Intotdeauna insa, starnesc uimire si incantare, bucurie si primesc ropote de aplauze la scena deschisa.


Te iubim, Ana, te urmam si te urmarim cu drag, pe Forum ( http://cdb.designerdebijuterii.com/viewtopic.php?t=913 ), pe Breslo ( http://www.breslo.ro/Shop/serbani.bijoux ), pe blogul tau ( http://serbani-bijoux.blogspot.com/ ) si oriunde doresti sa ne mai porti, prin “lumea ta de basm cu cuvinte sonore si actiuni mestesugite, in spatele carora se afla fiinte dragi”, o lume in care “FRUMOSUL are menirea de a salva” si in care “rodul muncii noastre este imbinarea dintre bogatiile pline de energii benefice oferite de mama natura si atingerea suflului divin“.
Personalitatii complexe a Anei-“Serbani” ii vom dedica si noi, acum, la inceputul anului 2011, la un an de cand ne-am cunoscut prin intermediul Forumului CDB, un concurs mai aparte, un concurs “inlantuit”, asa cum ne-a invatat, ce se va desfasura in doua etape : “Matrioshka” si “Tzarina“. Amanunte despre aceste “2 concursuri intr-unul singur” veti afla foarte-foarte curand! Speram sa va fie tuturor pe plac, sa va atraga si sa va inspire!

One Comment

  1. Pingback: “Serbani Bijoux” sau Ana-Magiciana - Ziarul toateBlogurile.ro

Leave a Comment