Pregatirea lutului polimeric pentru modelare

Daca va atrag figurinele din fimo si  doriti sa incercati si voi sa lucrati cu lutul polimeric, sunt cateva lucruri de stiut inainte de a incepe. Lutul polimeric vine in pachetele de aproximativ 56 de grame, in culori si marci diferite (Kato, Fimo, Cernit, Sculpey, Premo).

Metode de a pregati lutul pentru modelare:
** Se intinde cu rollerul.

** Se trece prin masina speciala (sau o masina de paste) la cea mai groasa setare.

** Se framanta cu mana.
Lutul se incalzeste foarte bine in palme, apoi trebuie framantat cu putere cateva minute bune, pana devine moale ca un aluat si nu se mai sfarama.
Din pacate or sa va cam doara mainile de la aceasta operatiune.  Pe forumul CDB am aflat de la expertele in lut polimeric, Lore, Carmen, Andrea Z. , Artadar, cateva tips & tricks foarte bune, ca sa va fie mai usor:
– Puneti bucata de lut polimeric pe calorifer sau pe un pervaz bine luminat de soare, pana se mai incalzeste. Nu o tineti foarte mult, doar atat cat sa fie mai maleabila si sa o puteti framanta mai usor.
– Tineti bucata de lut polimeric in buzunar sau si mai bine sub sezut in timp ce lucrati altceva. Caldura corpului vostru va incalzi suficient lutul ca apoi sa-l modelati in ce doriti.
– Incepeti cu o bucata mica de lut, care este mai usor de incalzit. Dupa ce se mai inmoaie, incorporati o alta bucata si tot asa pana aveti cantitatea de care aveti nevoie.
Artadar ne-a dat un pont excelent!  “Il incalzesti cu feonul tinandu-l in palma, framantandu-l, asta ca sa ai control sa nu fie jetul prea fiebinte.

In cazul in care aveti pachetele de lut desfacute de multa vreme si care s-au invechit, puteti folosi Liquide Polyclay (marca Kato), o solutie lichida care amestecata  cu lutul polimeric il face mai usor de framantat.

Acelasi efect il au si  Mix-Quick (marca Fimo) si Sculpey Diluent.
Pentru a va da seama daca lutul este pregatit,  intindeti o foaie si o impaturiti in doua. Daca se rupe si se sfarama la impaturit, lutul mai trebuie framantat.

Indiferent de ce mijloace folositi ca sa pregatiti lutul pentru modelare, peste pasul acesta nu se poate sari.
Lutul trebuie framantat, mai mult sau mai putin, pana cand ajunge maleabil, altfel riscati sa vi se strice figurina si sa se sfarame la coacere.
Cand sunteti gata cu framantatul, puteti incerca tutorialele noastre cu lut polimeric. Spor la treaba!

Leave a Comment