Citrinul

Citrinul este varietatea transparentă de cuarţ macrocristalin de culoare galbenă, al cărei nume se pare că derivă din latinescu citrus sau din grecescul kitron, care amândouă înseamnă lămâie.
Se spune despre citrin ca are influente pozitive care  ajuta in durerile de cap si combate depresia. Aduce prosperitate in viata dvs.

Duritate pe scala lui Mohs: 7.
Compozitia chimica: SiO2.

769292
Culoarea citrinului poate fi de la galben-auriu sau galben ca lămâia, la maro-roşcat intens şi chihlimbariu şi se datorează prezenţei oxidului de fier. Culoarea naturală cel mai des întâlnită este galben şi, de obicei, este destul de pală. Totuşi, există şi citrine de culoare închisă (naturală).
Citrinul de Palmeira este colorat în portocaliu viu, precum chihlimbarul, iar citrinul de Madeira are o culoare asemănătoare celei a coniacului. Aceste două tipuri de citrin poartă numele locurilor de unde provin. Se extrage o cantitate relativ mică de citrin de culoare mai închisă, de aceea acesta este destul de rar şi mai scump decât citrinul de alte nuanţe. Cu cât culoarea este mai închisă, cu atât preţul pietrei este mai mare.
breslo-124236-product
Citrinul natural se exploatează în Madagascar, Spania, Franţa, Scoţia şi SUA, dar cele mai frumoase provin din Brazilia şi Ural.
Asemenea cuarţului fumuriu, citrinul este adesea numit greşit topaz sau cuarţ-topaz, citrinul însă este mult mai ieftin decât topazul.
Citrinul poate fi confundat cu berilul galben (gold beryl), topazul galben, ortoza şi turmalina galbenă.
Citrinul natural este foarte rar, mult mai rar în comparaţie cu ametistul sau cuarţul fumuriu. Uneori, citrinul este vândut fraudulos drept “topaz”. Diferenţele sunt însă uşor de făcut prin măsurarea constantelor fizice.
November-Birthstone
Fiind o piatră rara, apreciată şi destul de valoroasă,  cea mai mare parte a citrinelor care există pe piaţă sunt obţinute prin încălzirea ametistelor de culoare deschisă la 470º C sau a cuarţului fumuriu la 300-400º C . Dacă sunt supuse unei iradieri radioactive, ele îşi recapătă culoarea originală (violetă sau fumurie).
Citrinele artificiale, vândute foarte des ca topaze, sunt foarte căutate.
Sinonime pentru citrinul artificial: topaz auriu, topaz cehesc, topaz indian, topaz spaniol etc.
 
Surse:
Mircea-Dragomir Andrei, Heinz Karl – Pietre preţioase fine ornamentale, perle
Judith Crowe – Ghidul pietrelor preţioase
Corina Ionescu – Pietre preţioase, semipreţioase şi decorative. Dicţionar enciclopedic ilustrat

Leave a Comment