Confectionarea zalelor cu ferastraul

Tutorial realizat de Gaby Bobeanu
Materiale si unelte necesare
–          rola de sarma din aluminiu
–        ferastrau pentru taiat metale si panze
–          mandrel mic (cu dimensiuni intre 1 si 5mm)
Pasul 1 – ne adunam materialele si uneltele necesare

Pasul 2 – din rola de sarma taiem o buucata de aproximativ 50cm – in cazul de fata aproximativ 2 spire. Pentru a putea lucra mai usor cu sarma putem intinde usor bucata taiata.

Pasul 3 – pe penultima dimensiune a mandrel-ului, cea de 4mm, pozitionam bucata de sarma la apriximativ 2cm de capat, si indoim usor. Ne folosim de ambele maini : stanga tine sarma, iar in dreapta tinem mandrelul si getetul mare apasa exact pe indoitura, in timp ce degetul aratator impinge usor catre interior capatul mic al sarmei. Aveti grija sa indreptati capatul mic al sarmei catre interior, deci catre manerul mandrel-ului.

Pasul 4 – pastrand neinfasurata o bucatica de aproximativ 1cm sau mai putin, incepem sa rasucim sarma pe mandrel, tinand firul lung in mana stanga si tensionand putin pentru a obtine o rasucire uniforma. Cu mana dreapta invartim usor mandrelul in sensul acelor de ceasornic, si apasam pe bucatica mica de sarma ramasa pentru a compensa tensiunea si forta cu care rasucim firul cel lung cu mana stanga.

Pasul 5 – continuam sa rasucim pana ajungem la marginea diametrului ales. Observam ca a ramas o bucata buna din firul de sarma taiat. Putem taia sarma si reluam procesul, sau putem schimba modul de infasurare pentru a crea un coil mai lung. Pentru aceasta, scoatem usor coil-ul de pe mandrel.

Pasul 6 – Reintroducel coil-ul pe mandrel, dar de data aceasta cu captul lung catre interior.

Pasul 7 – Separtam putin coil-ul de margine interioara pentru a face loc sarmei sa se aseze si folosim aproximativ acceasi miscare ca la primul mod de rasucire : cu mana stanga tinem sarma si o tensionam putin, in mana dreapta tinem mandrel-ul si il rasucim dar de data aceasta in sens invers ! acelor de ceasornic, si cu degetul mare de la mana dreapta apasam pe coil-ul deja format pentru a-i pastra tensiunea si unformitatea.

Pasul 8 – Continuam sa rasucim pana cand terminam bucata de sarma.

Pasul 9 – Coil-ul rezultat arata asa

Pasul 10 – Cu un cleste pentru taiat, taiet capetele sarmei, bucatile care au ramas nerasucite. Atentie, este foarte important sa taiati sarma intr-o portiune in care aceasta formeaza un arc de cerc perfect. Este foarte importanta sa taiem sarma in acest mod, pentru a putea exacuta pasul urmator

Pasul 11 – Alegem unul din capetele coil-ului si chiar la marginea sarmei pozitionam lama ferastraului. Fiind taiata cu clestele, marginea nu va fi perfect dreapta si verticala, si este posibil ca la primele miscari de taiere lama ferastraului sa agate sarma. Este important sa nu fortam, sa nu strangem cu prea multa forta nici coil-ul si nici ferastraul. Miscarile trebuie sa fie usoare. Ne « sprijinim » in marginea sarmei si taiem incet incet cu ferastraul, folosind miscari inainte-inapoi.

Daca sarma nu a fost taiata corect conform detaliilor de la pasul 10, nu vom avea un puct de sprijin si lama va fugi in lateral, ca zgaria sarma si nu vom reusi sa taiem zalele.

Este foarte probabil ca si la prima zala sa mai fuga lama, sa se zgarie sarma, dar aceasta este o zala « de sacrificiu »

Pasul 12 – Cu miscari usore continuam sa taiem cu ferastraul, pana se formeaza un santulet in coil. Prima zala nu este inca taiata complet, dar odata santuletul format taiatul va merge mult mai usor.

Pasul 13 – Asa arata coil-ul cu santuletul format, si prima zala netaiata complet inca

Pasul 14 – Continuam sa taiem cu miscari usoare. Pe masura ce lama ferastraului inainteaza in coil, zalele se desprind si cad. Putem taia in grupe de cate 3-4 zale, nedandu-le drumul sa cada din degete de indata ce au fost taiate.

Pasul 15 – Asa arata coil-ul cu primele 3 zale complet taiate. Se observa in continuare santuletul pe care va inainta lama ferastraului pentru a taia restul zalelor.

Pasul 16 – Cateva zale taiate si restul coil-ului.

One Comment

  1. Pingback: Confectionarea zalelor cu ferastraul

Leave a Comment