Efectul “ochi de pisica” al pietrelor semipretioase

Sintagma ochi de pisica se foloseste atat pentru e defini un anume mineral, cunoscut sub aceasta denumire, cat si pentru a descrie efectul pe care mai multe pietre il prezinta.
De aceea, inainte de a vorbi despre pietrele a caror denumire incepe cu “ochi de…” (soim, tigru, pisica, taur), ni s-a parut nimerit sa vorbim, in cateva cuvinte, despre sursa  denumirii lor, si anume efectul de chatoyanta.

apatit

Este un efect luminos care apare la unele minerale si care aminteste de felul cum se ingusteaza ochii pisicii in lumina puternica. Lumina se reflecta in interiorul mineralului pe fibre, formatiuni aciculare, incluziuni, canale sau cavitati asezate paralel. La rotirea pietrei (de preferinta slefuita, pentru a se pune foarte bine in evidenta chatoyanta, in forma de caboson alungit, cu axa mare paralela cu fibrele), lumina migreaza, sugerand ochiul pisicii, cu o singura linie stralucitoare.

1

Gemele cu efect ochi-de-pisica se mai numesc si chatoyante (de la cuvantul frantuzesc chat = pisica), iar efectul se numeste, stiintific, chatoyanta. Printre gemele care pot prezenta si acest efect se numara unele cuarturi, crisoberilul, silimanitul, granatul, acvamarinul, piatra lunii (rar), apatitul, alexandritul, diopsid, kornerupin, nefrit, rubin, rubellit, tanzanit, opal (rar).

CESill 1

Totodata, denumirea “ochi de pisica” este folosita in scop comercial, pentru a defini margelele de sticla care au acest efect si care pot fi in orice culoare, spre deosebire de culorile de baza specifice fiecarei pietre. Daca se mentioneaza doar efectul, nu si piatra, poate fi vorba despre simpla sticla.

sept 029
 
Surse:
Judith Crowe – Ghidul pietrelor preţioase
Corina Ionescu – Pietre preţioase, semipreţioase şi decorative. Dicţionar enciclopedic ilustrat
Rudolf Dud’a, Lubos Rejl – Pietre pretioase. Mica enciclopedie

One Comment

  1. Pingback: Ochiul de pisica, ochiul de tigru, ochiul de soim, ochiul de taur | Designer de Bijuterii

Leave a Comment