Tutorial omuleti steampunk din fimo – 'Steam Punks'

Mai multe foto cu omuleti Steam Punks aici si aici.
Materiale: Avem nevoie de doua culori contrastante de Fimo, mici piese de la mecanisme de ceasuri, lac incolor, zale mari (sau agatatori de pandantiv) si lant sau snur pe care sa atarnam pandantivele obtinute.
 

Mod de lucru: Mai intai trebuie sa ne facem sabloane pentru omuleti. Desenam asadar o silueta pe un carton, o decupam, facem o copie a acestei siluete si decupam doar o jumatate din ea (vezi foto 2). Omuletii vor fi confectionati din 3 bucati de fimo, o baza (silueta intreaga) si doua jumatati de culori diferite, lipite pe baza.

Lucram mai intai cu nuanta de fimo mai deschisa la culoare. O framantam bine, o trecem prin masina de paste sau intindem o foaie de maxim 2 mm grosime. Cu ajutorul unui cutter subtire trasam jumatatea de silueta a omuletului (eu am lucrat la patru piese deodata).

 

Trecem apoi la culoarea mai inchisa si repetam pasii anteriori:

 
 
Baza omuletilor o confectionez de obicei din fimo cel mai inchis la culoare. Dar fiind baza puteti folosi orice culoare, chiar si resturi de culori. Trasam silueta intreaga cu ajutorul aceluiasi cutter subtire:
 

Dupa ce am decupat si bazele si cele doua parti ale siluetelor omuleilor nostri le lipim si presam cu grija sa nu le deformam. Nu e nevoie sa folosim lipici deoarece la coacere partile se vor tine bine laolalta.

Alegem apoi mini-piesele pe care dorim sa le lipim pe omuleti. Eu lipesc de obicei rotite, suruburi si diverse tije, toate metalice (nu incercati sa lipiti plastic, piese electronice sau baterii de ceas!). Modelul si cat este de incarcat designul este la alegerea dumneavoastra.
 
Dupa ce am lipit piesele dorite facem niste gauri cu ajutorul unei scobitori, gauri unde vom prinde zale sau agatatori de pandantiv.
Lasam jumatate de ora inainte de a pune omuletii la copt
Dupa coacere ii lasam sa se raceasca, apoi ii dam cu doua sau chiar trei straturi de lac incolor. Lacul este necesar mai intai ca sa faca piesele mai stralucitoare, apoi ca sa protejeze piesele. Intrucat piesele de ceas nu se lipesc cu nimic, ci doar se preseaza in fimo-ul crud, dupa coacere lacul le fixeaza mai bine.
 
Prindem pandantivele astfel obtinute pe un lant sau un snur, dupa preferinte. Omuletii pot fi transformati chiar si in brose.

2 Comments

  1. Superbi acesti omuleti!

Leave a Comment