Stelute delica – Tutorial de Gabriela Bobeanu

Acest tutorial a fost realizat de  Gabriela Bobeanu
http://designs.zephyr.ro/
Acest tutorial prezinta modalitatea de realizare a unei perechi de cercelusi in forma de stelute, folosind margelute delica marimea 11, cusute cu tehnica brick stitch.
Atentie! Acesta nu este un tutorial detaliat pentru metoda brick stitch, este doar un exemplu de utilizare a acesteia, cu accent pe cateva detalii tehnice deprinse in urma folosirii acestei metode.
 
Pasul 1 : Pentru inceput, avem nevoie de un sablon pentru modelul pe care dorim sa il realizam. Se poate  realiza si fara un astfel de sablon, dar folosirea lui duce la o executie mai usoara si mai rapida, si reduce din riscurile de a gresi modelul.


Pasul 2 : Materialele si uneltele necesare :
–          margelute delica marimea 11, in 3 culori – eu am folosit culorile: black, gold si opaque ivory.
–          Ace English Needle marimea 12
–          Ata nymo neagra marimea D
–          Tortite placate cu aur

Pasul 3: folosing tehnica ladder stich si o margeluta de stopare, realizam primul sir al stelutei (numerotat in poza sablon cu nr 1), avand grija sa asezam margelutele conform ordinii din sablon.

Pasul 4: luam pe ac o margeluta aurie si una neagra, si trecem acul pe sub firul care leaga a 2-a si a 3-a margeluta din primul sir.

Pasul 5: ne intoarcem cu acul de jos in sus prin margeluta aurie si tensionam firul de ata, asezand margelutele cat mai fix. Veti observa ca margeluta neagra, adica prima margeluta a randului nr. 2, va sta in aces moment putin inclinata. O vom aseza in pozitie perfect verticala in pasii urmatori, iar firul de ata nu va fi vizibil.

Pasul 6 : trecem acul prin margeluta neagra, de sus in jos.

Pasul 7 : trecem din nou acul prin margeluta aurie, de jos in sus. Tensionam firul, care va trece pe sub cele 2 margelute ale randului 2. Firul de ata va fi practic intre cele 2 randuri de margelute.

Pasul 8 : Dupa tensionarea firului, atat prima margeluta (cea neagra) cat si a doua (aurie) vor sta in pozitie perfect verticala. Asa va arata lucrarea la acest pas. In continuare, lucram in tehnica brick stitch urmarind in permanenta sablonul pentru a allege margelutele de culoare potrivita. La finalul fiecarui rand scadem cate o margeluta, si la fiecare inceput de rand nou luam pe ac o margeluta aurie si una neagra si repetam procedeul de la pasii 4 – 7.

Pasul 9 : Dupa realizarea primelor 7 randuri, urmeaza sa facem o crestere a numarului de margelute – incepem randul nr 8. Luam pe ac o margeluta aurie si una neagra si trecem acul, de data aceasta, pe sub ata care leaga prima si a 2-a margeluta din randul anterior.

Pasul 10 : cele 2 margelute se vor aseza de la inceput in pozitie verticala, nu mai este nevoie sa trecem din nou prin cea neagra. Trecem acul de sus in jos prin margeluta aurie, si continuam sa adaugam margelute folosind tehnica brick stitch.

Pasul 11 : la capatul randului vom adauga o margeluta in plus. Vom trece ata de la ultima margeluta pe sub ata care leaga ultima si penultima margeluta din randul anterior. Prin acelasi loc a fost trecuta si ata de la margeluta anterioara, cea aurie. Continuam sa coasem in acest mod, crescand de fiecare data randul, pana terminam randul nr 13.

 

Pasul 12: Dupa ce am cusut cel de-al 13-lea rand, se trece cu ata prin lucrare pana se ajunge si se iese prin prima margeluta aurie. In continuare se iau pe ac o margeluta aurie si una neagra, si se coase in brick stich ca pana acum, in mod de descrestere, pana se completeaza randurile 14 – 18.

Pasul 13 : Iesind din una din cele 2 margelute ale randului 18, se ia pe ac o margeluta neagra si se trece acul pe sub firul care leaga margelutele din randul 18. In continuare, se va introduce acul in sus prin aceasta singura margeluta, ca si cum s-ar coase in mod normal cu brick stitch.

Pasul 14 : Ne intoarcem cu acul prin una din cele 2 amrgelute de la randul 18. Atentie, sa alegeti cealalta margeluta, nu cea din care a iesit firul la pasul anterior. In aces mod, firul de ata va fi vizibil pe lateral, la margeluta din varf, dar va asigura o pozitie percet verticala a acesteia. Alegerea unui fir de culoare cat mai apropiata cu cea a margelutelor de contur – negru, in cazul de fata – va duce la un aspect ingrijit al lucrarii deoarece firul nu va fi foarte vizibil si deranjant. In continuare trecem cu firul prin lucrare pana iesim la randul nr 1, si procedam ca la pasii 12 – 14 pentru a realiza si celalalt colt al stelutei.

Pasul 15 : iesind din coltul stelutei, luam pe ac 25 de stelute, separand ultimele 5. Ne vom intoarce cu acul prin primele 25 de margelute si in continuare prin cusatura stelutei.

Pasul 16 : cele 5 margelute separate de la pasul urmator for forma bucla prin care vom agata tortita. Deschidem bucla unei tortite si introducem bucla de margelute. Aceste margelute fiind cilindrice si de dimensiuni mici, una din margelute se va aseza perfect pe sarma buclei, astfel incat la inchidere va sta fixa si cercelusul va atarna simetric.
 

Pasul 17 : Procedam la fel si pentru steluta cealalta, si am obtinut o dragalasa pereche de cercelusi delica(ti).
 

Spor la lucru !

2 Comments

  1. Pingback: Stelute Delica

  2. Pingback: Stelute delicate « Zephyr Designs

Leave a Comment