Medalion Ikat – Tutorial de Margeluta

***
Acest tutorial a fost realizat de Margeluta
http://margelutadecristal.wordpress.com/

Am facut un tutorial dupa o tehnica de lucru cu lut polimeric, pe care am experimentat-o in ultima vreme si anume Ikat. Tehnica nu este creatia mea, in schimb medalionul si culorile sunt din propria imaginatie.
Pasul 1.
Aveti nevoie de:
– lut polimeric in doua culori; eu am ales negru si verde de la Cernit
– cutter lama
– cutter forma dreptunghiulara (optional)
– baza medalion
– masina de paste
Pasul 2.
Intindeti cate o foaie mai groasa (aprox. 0.5 cm) din fiecare culoare si taiati cate 2 dreptunghiuri egale.

Pasul 3.
Asezati dreptunghiurile unul peste altul, alternand culorile. Veti forma astfel un cane in dungi.

Pasul 4.
Taiati pe lungul caneului in patru fasii egale. Asezati-le la modul “unul pe fata, unul pe dos”, aliniind culorile opuse ca in imagine.

Pasul 5.
La final ar trebui sa aveti tot un cane dreptunghiular, dar cu model de tabla de sah.

Pasul 6.
Incepeti sa reduceti cane-ul apasand usor pe colturile opuse. Intr-un final ar trebui sa aplatizati modelul si sa fie deformat.Continuati sa-l aplatizati, iar cand ajunge plat ca o foaie, il treceti o data prin masina de paste (la setarea cea mai groasa).

Pasul 7.
Foaia scoasa din masina de paste ar trebui sa arate ca in poza. O taiati in 3 bucati aproximativ egale.

Pasul 8.
Asezati bucatile una peste cealalta, potrivind taieturile, astfel incat sa decalati un pic modelul.

Pasul 9.
La sfarsit eu am mai taiat canele rezultat in doua si am stivuit iar cele doua bucati ca in imagine. Taiati excesul de pe margini si aveti astfel primul cane cu model ikat.

Pasul 10.
Pentru a alcatui medalionul am intins o alta foaie de cernit negru, de grosimea bazei pentru medalion. Peste ea, am taiat fasii subtiri din ikat-ul meu si le-am asezat cu grija, sa nu ramana spatii intre ele si sa se continue modelul. Apoi folosind forma de medalion am imprimat-o in lut. La sfarsit am folosit un cutter pentru a o taia si am mai modelat-o un pic, astfel incat sa nu ramana imperfectiuni pe margini.

Pasul 11.
Am verificat sa se potriveasca in lacasul medalionului si am pus-o la cuptor pentru 30 de minute. Eu am copt-o cu tot cu baza, insa se poate si fara. In orice caz, lutul nu adera la metal, astfel ca dupa coacere, bucata de lut o sa cada. Este necesar sa o lipiti folosind un adeziv puternic. Apoi o puteti lacui pentru a o feri de praf, impuritati si uzura.

Pasul 12.
Acesta este produsul final. Tehnica ikat se poate folosi intr-o multitudine de proiecte, iar culorile le puteti combina dupa bunul plac. Sper sa va foloseasca!

Leave a Comment