Cand ai decis ca e timpul sa iti transformi hobby-ul de confectionat bijuterii in afacere, atunci este momentul sa incerci sa-ti cunosti si sa iti definesti stilul.
Cand incepem sa confectionam bijuterii invatam din diferite tutoriale, utilizam diferite metode si tehnici, punem in aplicare diferite idei. Ne uitam in magazinul din stanga si vedem ca vinde foarte multe inele impletite. Ne spunem: “Pot sa fac si eu inele din astea! Si inca mai ieftine!” Si te pui si faci inele. Dupa un timp, devii frustrata ca inelele tale nu se vand, pe cand magazinul din stanga tot vinde si tot vinde!
Te uiti in magazinul din dreapta. Si vezi ca vinde cercei din perle. Bun! Te pui si faci si tu si inca mai ieftini! Dar tot nu ai succes!
Cu totii am trecut prin asta la inceput. Si cand am facut asta nu am considerat ca furam ideile altcuiva. Sau ca facem ceva rau copiind exact creatiile altcuiva. Pur si simplu nu am stiut cum sa procedam si a fost mai usor sa cream ce au facut alti designeri de succes.
Cand ai terminat sa te uiti in stanga si in dreapta la ce fac ceilalti designeri, e timpul sa fii sincera cu tine si sa cauti in sufletul tau. Ce metoda iti place tie sa folosesti? Iti place sa lucrezi cu margele de nisip? Sau cu sarma? Scoate toate bijuteriile facute de tine si pune-le pe masa. Uita-te la ele si studiaza-le lookul. Ce stil au? Vintage inspired? Elegant? Simplu? Sofisticat?
Iata ce spune RuxyPixy despre cultivarea stilul ei:
“Am inceput sa ma ocup de bijuterii in urma cu aproximativ 5 ani. Fara sa am nici un fel de tangenta pana atunci cu zona artelor. De fapt, multa lume se mira si acum atunci cand spun ca sunt jurnalist.
Si am mai observat in timp un lucru de care se mira clientii mei: faptul ca o bijuterie poate prinde forma (de la idee, apoi punerea acesteia intr-o forma ce poate fi redata fizic, cautarea celei mai bune combinatii de culori, alegerea materialelor si lucrul efectiv) in cateva saptamani. Multi spun ca am o rabdare de fier, dar sincer nu este chiar asa. E vorba in primul rand de educarea rabdarii si de pasiune. Sa ma explic: educarea rabdarii presupune, pentru mine, in primul rand sa inveti foarte bine tehnica tipului de bijterii pe care le lucrezi (de exemplu in “domeniul” meu – beadweaving – exista aproximativ 7 tehnici de baza). Nu e obligatoriu sa le stii bine pe toate, dar eu cred ca ar fi bine sa le fi incercat cel putin o data in viata. Este, sa zicem, cam cum este o facultate de profil pentru un anumit job – iti ofera baza teoretica in functie de care iti alegi drumul in respectiva cariera. Sa inveti tehnicile presupune multa rabdare, iar inceputurile pot fi frustrante, mai ales atunci cand ai vrea sa intelegi totul de la inceput si foarte, foarte repede. Aici trebuie sa intervina acea educare a rabdarii de care vorbeam mai sus. Evident ca nu se poate fara pasiune. Daca incepe sa iti si placa, esti pe drumul cel bun. Avand aceste instrumente la indemana (rabdarea, cunoasterea tehnicilor de baza si pasiunea), nu iti ramane decat sa privesti putin in jur si sa lasi natura, florile, animalele, orice crezi tu din jurul tau sa te inspire.”
Anastasia’s Secret Garden by Ryxy Pixy
Cand faci primul pas catre construirea afacerii, este foarte important sa-ti mentii punctul de vedere si integritatea ca designer.
Un designer de succes isi cunoaste stilul si clientul. Ca sa iti vinzi creatiile, trebuie sa stii cui le vinzi.
Toti designerii de succes au o muza. Poate fi o vedeta sau cineva din viata ta. Sau poate fi cineva imaginar. Aceasta muza te ajuta sa fii constanta in propriul tau stil. Care este muza ta?
Cui i s-ar potrivi bijuteria ta? Ce varsta are? Este o fetita, adolescenta sau o femeie matura? Sau se potriveste indiferent de varsta? Lucreaza intr-un birou sau e casnica? Este in pas cu moda? Este timida sau indrazneata? Are o situatie modesta sau este bogata?
Sunt bijuteriile tale atemporale sau se demodeaza la un monent dat? In ce moment al zilei se pot purta?
Cu toate ca nu este indicat sa te lasi influentat de ideile altor designeri, asta nu inseamna ca trebuie sa iti ingropi capul in nisip si sa ignori ce se poarta. Trebuie sa tii cont si de ce este la moda, macar din punct de vedere cromatic, daca nu ca forma, pentru ca potentialii clienti tin cont de acest detaliu. Pe de alta parte, nici nu incerca prea tare sa urmaresti trendurile, pentru ca exista riscul sa-ti pierzi identitatea si stilul. Revistele pot fi pline de bratari de picior. Dar daca muza ta, clienta careia i se adreseaza bijuteriile tale nu poarta aceste bratari, atunci ele nu ar trebui sa existe printre creatiile tale!
Sper ca acest mic articol sa te ajute cat de cat in identificarea stilului tau si gasirea muzei. Daca totusi inca nu le cunosti, nu dispera! Incetul cu incetul stilul tau va evolua si pe masura ce inaintezi in aceasta afacere, daca esti constanta, il vei gasi!
Sunt uluitoare!
pot sa spun ca in lumea asta mare si-au dat mana cu mana si impreuna vor razbate…ma refer la miile de margelute mici care cuminti ne dezvaluie magia intruchipata aici de Ruxy.
Este arta!
Este un stil dobandit prin munca multa si imaginatie pe masura..
Te admir si felicit!
Inca un articol pe care l-am terminat mult prea repede de citit…mai urmeaza nu-i asa Cristina?