Materiale folosite in weaving – Partea a IV-a

Ata de insirat

Ata pentru insirat este valabila intr-o varietate de marimi si marci. Vorbim despre un fir sintetic, special conceput pentru beading. Diametrul ei este foarte redus, pentru a intra prin minusculele gauri ale acelor si cele ale margelelor. Adesea este formata prin rasucirea mai multor fire mai subtiri, ca un snur. De obicei ata speciala pentru margele este mai rezistenta si mai fina decat cea pentru cusut.
FireLine– este foarte rezistenta si nu se incurca, poate avea doar nuante de gri sau crystal, adica transparenta.

Este un fir cerat, care se foloseste si in pescuit. Cand il taiem, capatul este neted, deci usor de introdus prin ac. Se potriveste cel mai bine cu ace marimea 10, 12 si 13. Este foarte rezistenta (rezistenta ei este comparabila cu aceea a sarmei de margelit) si nu se incurca.
Este la fel de matasoasa ca si Nymo, dar nu se intinde.
Este mai potrivita decat Nymo in lucrul cu margelele ale caror capete nu sunt slefuite si rotunjite, ci taioase (bugles sau cristale), pentru ca nu se taie.
Nymo– este o ata cerata care a fost la inceput destinata industriei textile.
Exista intr-o foarte mare varietate de culori si marimi. Marimea atei Nymo incepe de la “00” si “0” – cele mai subtiri, trecand prin A, B, C, pana la F, cea mai groasa. B este potrivita pentru bijuterii mici (cum ar fi de ex. cercei), din margele mici, care necesita trecerea acului de mai multe ori. Pe cand marimea D (0,3 mm) este potrivita pentru proiecte mai mari (ex. bratara sau colier), unde folosim margele mai mari si trecem acul de mai putine ori. Cea mai populara este marimea D.
 

Silkon – este confectionata din nailon. Este foarte rezistenta, nu se incurca si este perfecta pentru insirarea de pietre sau margele metalice.
Vine in 3 marimi:
“lightweight” pentru margele usoare, ca perlele, cristalele etc.
“medium-weight” pentru margele de plastic, sticla sau lemn
“heavyweight” – pentru pietre semipretioase, pietre de sticla mai mari si margele de metal.
Este de asemenea valabila intr-o mare varietate de culori.

In afara de cele trei marci de fire, mai exista si alti producatori: Beadalon, The BeadSmith Power Pro, Silamide Nylon Thread etc.
Tot pentru insirarea margelelor se mai pot folosi si firele elastice.

Tratamente pentru ata de insirat

Inainte de a ne apuca de lucru cu margelele, ar i fi o idee buna sa tratam ata cu ceara de albine sau cu balsam special pentru ata. Ata, astfel tratata, este protejata impotriva umezelii si este un pic intarita, ceea ce o face mai usor de folosit. De asemenea, trecerea atei prin acest balsam special sau chiar balsam de buze poate preveni deteriorarea in timp si incalcirea atei.
Ceara de albine se comercializeaza in bucati (ca sapunul). Prin frecarea firului cu ceara, acesta devine mai dur. Totusi, unii artizani nu o prefera, pentru ca face firul lipicios si incomod de folosit si atrage impuritatile.
Balsamul pentru ata este alternativa mai buna la ceara de albine. Se vinde in cutiute de plastic, in magazinele specializate in beading. Ata speciala pentru lucrul cu margele, de exemplu Nymo, este foarte greu de folosit daca nu este tratata cu acest balsam. Nu este asa de lipicios si, deci, nu se murdareste repede.

  • Balsamul Thread Heaven a fost conceput si dezvoltat special pentru tratarea atei de margelit. Enumeram doar cateva dintre avantajele acestui balsam: nu ingheata, nu se topeste, prelungeste durata de viata a atei si, deci, a bijuteriei finite, nu este toxic, este lavabil, previne deteriorarea atei, provocata de frictiuni repetate in timpul insirarii margelelor. Nu se cojeste in timp, firul tratat cu acest balsam nu isi va schimba niciodata culoarea, si va fi protejat de actiunea razelor UV. In timpul tratarii atei, frecand firul intre degete, dezvoltam o mica sarcina de electricitate statica. Aceasta face ca firele sa se respinga usor, deci sunt prevenite incalcirea si uzura atei pe parcursul lucrului, daca folosim fir dublu. Capatul atei nu se va mai ciufuli in multe mini-firicele, deci firul va fi mult mai usor de introdus in ac. Nodurile accidentale sunt foarte usor de descalcit.

Ace

Exista o varietate de ace, de diferite marimi, forme si marci. Infatisarea lor este asemanatoare celor ce cusut, dat totusi sunt deosebite de acestea.

Acele “wide eye” sau “big eye” – ochi mare – aproape intregul ac este un ochi, ascutit la ambele capete. Este ideal in lucrul cu panglica sau alt textil care este prea lat pentru un ac normal. Este confectionat din otel placat cu nichel. Intra cu usurinta prin orice gaurica a margelelor si nici nu rugineste in timp.

“English needles” arata exact ca acele de cusut. Avantajele lor sunt: subtirimea extrema, duritatea relativ mare, gaura extrem de ingusta, care permite trecerea acului de minimum 3 ori prin orice tip de seed bead.

“Twisted needles” sunt confectionateprin rasucirea a doua fire de sarma foarte subtire, de otel sau alama. Firele formeaza la capat o bucla, prin care intra ata. Sarma este relativ moale, astfel ca gaura acului se poate ajusta cu clestele, pentru a se potrivi gaurii margelelor alese.

Toate sunt de foarte buna calitate, atat flexibile cat si rezistente.

Sugestii pentru depozitatarea acelor: plasati-le separat, in cutiute din plastic dur, special destinate lor, in functie de tip si marime. Puteti opta pentru magneti mici sau pentru banda adeziva cu magnet, pe care o puteti lipi pe interiorul capacului oricarei cutii de margele.

Adezivi

Diferite tipuri de lipici se folosesc pentru a securiza nodurile finale si pentru a atasa diferite componente (accesorii, findings) la lucrarea de baza.
Unul dintre cei mai populari adezivi este E6000, transparent, gros,  care se usuca in timp indelungat, dar ramane flexibil si rezistent la umezeala.
Se mai pot folosi adezivii instant. Avantajul este ca lipesc imediat, dar au si dezavantaje: lipitura este vizibila, se cojesc in timp, dar, cel mai grav, “ard” margelele daca le ating, altereaza consistenta si culoarea lor initiale. De aceea sunt indicati mai les la noduri. Alternativa ar fi lacul de unghii incolor. Indiferent ce solutie alegeti, intotdeauna lucrati in spatii bine ventilate, evitati sursele de foc si inhalarea substantelor.
O sugestie buna este folosirea scobitorilor pentru lipiriea de finete  (aplicarea unei cantitati mici de adeziv pe suprafete mici) si a servetelelor de hartie pentru indepartarea surplusului de adeziv. Acest pas se elimina daca tubul adezivului este prevazut cu un dispozitiv special de aplicare:  G-S Hypo Cement – intial destinat cesornicarilor, incolor, are putere medie de lipire, se usuca in 10-15 minute si total in aproximativ o ora si nu afecteaza suprafetele pe care este aplicat, este ideal pentru artizanat.

Ring mandrel si bracelet mandrel

Sunt instrumente conice, gradate sau nu, cu ajutorul carora se determina marimea inelelor sau a bratarilor. Pot fi confectionate din plastic, lemn sau metal.

Bead board

Bead board-ul poate fi cel mai bun prieten al artizanului. Nu s-ar putea spune ca este un instrument vital, suta la suta necesar, dar poate fi de mare ajutor in ordonarea margelelor,  ne ajuta sa vizualizam mai bine bijuteria finita si sa economisim timp.

Roata culorilor

Este folosita pentru a usura alegerea corecta a culorilor. Nu exista culori frumoase sau urate, mai degraba e vorba de o culoare nepotrivita intr-o combinatie. Cum amestecam culorile in designul de bijuterii este o chestiune legata de gustul propriu, care este influentat de tendintele modei, natura sau alti factori. Amestecul culorilor si experimentarea de noi combinatii sunt incitante, iar roata culorilor este exact unealta de care avem nevoie ca sa nu dam niciodata gres.



Razboi de tesut (loom)

Este folosit pentru a crea bijuterii din margele sau obiecte de decor mai mari (carpete, tablouri, posete sau abajururi etc.). Alternativa este lucrul cu acul, folosind metoda “square stitch”, dar este mai anevoioasa si lucrul inainteaza mult mai greu.

Containere

Exista pe piata cutii speciale pentru margelele mici, compartimentate, de diferite marimi si forme (rotunde sau dreptunghiulare).
 

5 Comments

  1. saluttare
    sti cumva de unde pot sa cumpar un mandrel oval ptr bratari din metal?
    multumesc

  2. aaaaaa, profit ca am gasit site-ul tau, care apropo e f bine documentat si de ajutor incepatorilor, sa te intreb si de un ciocan cu bila pe o parte si semirotund pe cealalta, sti tu de care. vreau sa cumpar si nu gasesc pe nicaieri. inclusiv clesti. am gasit dar sunt … slabi. as vrea ceva mai bunicel. sti ceva?
    Multumesc

  3. Buna Ciprian,
    Arunca un ochi aici, poate gasesti ce te intereseaza.
    http://cdbs.biz/shop/beadboutique&secid=18
    Clestii si ciocanul sunt de foarte buna calitate.
    Multumesc mult!

  4. dar un adeziv de lipit fimo pe metal?

  5. Buna Simona,
    Pentru a lipi fimo pe metal poti folosi atat adezivul GS-Hypocement, cat si E6000.

Leave a Comment