Materiale folosite in weaving – Partea a V-a

Furnituri


Furniturile sunt componente care au in principal un scop practic in designul de bijuterii, dar, in acelasi timp, ele pot fi si decorative. Se folosesc pentru a lega parti ale bijuteriei, pentru a impiedica margelele sa cada si pentru a securiza bijuteria, atunci cand ea este purtata. Majoritatea furniturilor sunt metalice, dar pot fi confectionate si din orice alte materiale.
Sisteme de inchidere, terminatii si accesorii de legatura(conectoare)
 
Inchizatorile se gasesc in orice magazin cu profil de hobby si pot fi intr-o mare varietate de culori, finisje si materiale.
Cele mai folosite inchizatori sunt: hook, toggle, lobster, spring. Ultimele doua tipuri sunt mecanice, adica au parti care se misca, actionate manual.
 

Inchizatorile mai pot fi magnetice, cu surub sau ajustabile cu clestii.

 
Crimpuri – de forma rotunda, ca o margica, sau tubulare – se folosesc pentru a securiza terminatiile si se turtesc cu ajutorul clestilor, pentru a se plia perfect pe fir.
 

 
Componente de metal pentru finalizare – se ataseaza inaintea inchizatorilor si fac legatura dintre acestea si lucrarea din margele. Sunt de obicei din metal (de diferite tipuri si culori), se ataseaza cu adeziv sau prin ajustarea cu ajutorul clestilor.
 

 
Conectoare sau spacere – cu doua sau mai multe inele si gauri, se folosesc pentru a conecta sirurile dintr-un anunit design. Pot avea rol practic sau pur decorativ.
 

 

Agatatoare pentru pandantive pot fi simple, ca jump ring-urile sau elaborate si foarte decorative, asemeni pandantivelor pe care le sustin.
 

Jump rings- zale

Sunt mici zale de metal folosite pentru a lega parti componente ale unei bijuterii sau pentru terminatii. De obicei, zalele sunt comercializate gata deschise, fapt ce constituie un avantaj. Pentru deschiderea sau inchiderea lor folosim clestii. Asigurati-va ca v-ati insusit metoda corecta de deschidere si inchidere a zalelor conectoare.
 

 
Split rings sunt inele din sarma rasucita de mai multe ori (asemanatoare celor de la brelocuri). Sunt mai sigure decat jumpring-urile, pentru ca nu se deschid accidental.
 

 
Jump rings si split rings se masoara dupa marimea sarmei din care sunt confectionate, diametrul lor exterior este OD (outside diameter) si cel intern – ID (inside diameter). Exemplu: 18-gauge, 6 mm OD inseamna o za facuta din sarma de marimea 18 si care are diametrul exterior de 6 mm).
Ace cu bucla si cu cap – sunt bucati de sarma, de diferite marimi si din diferite tipuri de metale, care previn caderea margelelor prin terminatia tip bucla sau bila.
 


Tortite pentru cercei – componente cu ajutorul carora este prinsa partea de margele a unui cercel de lobul urechii. Cele mai cunoscute sunt cele tip “french hook”. Apoi sunt cele “cu surub”.

Pot fi simple sau mecanice.

 
Alte tipuri de accesorii metalice sunt asa-numitele blanks – acele pentru brose si bazele de metal pentru bratari tip catusa, agrafe, coliere, inele etc.
 

Drop Charms – elemente mai degraba decorative si mai putin functionale, aduc un plus de frumusete bijuteriei finite. Pot fi confectionate din orice fel de material, dar cel mai adesea sunt metalice.

Bead stopper arata ca niste arcuri, sunt confectionate din otel inoxidabil. Suntniste mici accesorii care ne ajuta sa evitam accidente de genul: incurcarea atelor cand lucram la un colier multisir sau alunecarea margelelor de pe fir tocmai cand ele erau aproape gata insirate.

Banda adeziva (de tip scotch sau leucoplast),cleme cu clesti (unealta folosita de electricieni, asemanatoare cu dintii de crocodil),instrumente de masurat flexibile (metru de croitorie sau ruleta),rigla, foarfece speciale pentru taierea firelor (pe care nu este indicat sa le folosim si la taierea altor materiale, deoarece se vor deteriora).

Leave a Comment