Principalele uneltele necesare producerii margelelor de sticla

Articol realizat de Catalina, designerul din spatele brandului Aster Beads
http://asterbeads.wordpress.com
http://picasaweb.google.com/catalinadesigniasi
.Orice lampwork artist a inceput indemnat fiind de marea pasiune pentru frumusetea margelelor de sticla handmade si nu in ultimul rand atras de acesta metoda de lucru. Vraja pentru sticla topita in foc odata ce te cuprinde cu adevarat nu te mai lasa si devii robul acestei minunate magii.
Majoritatea au inceput ca hooby aceast mestesug deoare este posibil sa se amenajeze atelier in propria casa, intr-o camera, in garaj , in podul sau subsolul casei. Altii folosesc metoda lampwork impreuna cu glassblowing deoarece realizeaza obiecte mici de detaliu pe care le asambleaza apoi intr-o structura complexa. In ambele situatii este necesara amenajarea spatiului de lucru cat mai eficient si obligatoriu sa asigure siguranta la locul de munca.

Img 1 – arzator

Principalele elemente necesare pentru atelierul de sticla sunt arzatotul si butelia de propan. Arzatorul (img 1) trebuie fixat de masa de lucru ce trebuie sa fie cu suprafata metalica sau ceramica, acestea fiind ignifuge, iar butelia cu propan (img 2) trebuie atasata printr-un furtun la care prindem si ceasul de presiune care ne indica presiunea gazului si cu ajutorul caruia vom asigura presiunea optima de lucru.

Img2 – butelie butan

Un alt element important este oxigenul, acesta reprezentand agentul de oxidare necesar arderii. De aceea trebuie sa stabilim un loc cat mai departe de flacara pentru butelia de oxigen sau se poate folosi un generator de oxigen. Nu putem incheia discutia despre arzator si combustibilul necesar fara a sublinia necesitatea amplasarii in zona de lucru a unui extinctor.

Img 3 – lucrul la flacara

De asemenea pentru lucru avem nevoie de ochelarii de protectie (img 4) deoarece ore intregi ochii vor privi numai in flacara.

Img 4 – ochelari de protectie

Principalele unelte de pe masa de lucru sunt:

  • vergelele metalice pe care se-nfasoara sticla incinsa (img 5)

Img 5 – vergele metalice

  • argila protectoare, care acopera armaturile metalice si impiedica sa se lipeasca sticla
  • suport pentru baghetele de sticla, inainte si dupa manuirea baghetelor in flacara  (img 6)

Img 6 – suport pentru baghete de sticla

  • suprafata de grafit, instrument folosit pentru modelarea, netezirea si formarea sticlei inca incinse, foarte utila la formarea margelelor focale mari (img 7)

Img 7 – suprafata de grafit

  • modelatoare, unelte de mana utile manuirii si modelarii sticlei incinse (img 8)

Img 8 – modelatoare

  • pensete pentru apucarea, strangerea si tragerea sticlei incinse (img 9)


Img 9 – pensete

  • cleste de inox,  apucarea si tragerea elementelor de sticla incinsa, incalzita in cuptor (img 10)

Img 10 – cleste

  • manusi de protectie pentru inalta temperatura (img 11)

Img 11 – manusi

  • pile de diamant, utile pentru curatarea gaurilor de argila a margelelor (img 12)

Img 12 – pila de diamant

  • suport vergele cu margele pentru cuptor (img 13)

Img 13 – suport vergele metalice pentru cuptor

  • suprafata canelata metalica pentru formarea diverselor efecte in margele (img 14)

Img 14 – suprafata de formare

clestele de taiat vergele de sticla (img 15)

Img 15 – cleste pentru taiat vergelele de sticla

  • formatoare si prese, unelte pentru a da forma margelelor de sticla (img 16, 17, 18)
  • modelatoare pentru presarea formarea gaurirea in detaliu atunci cand sticla este incinsa.

Img 16, 17, 18 – formator plan, curb si presa

Img 190 – cuptorul de sticla

Cuptorul de sticla  (img 19) este foarte important pentru coacerea margelelor de sticla dar o solutie mai putin costisitoare, dar care nu poate asigura aceeasi rezistenta si durabilitate  margelelor ca in cazul coacerii acestora in cuptor, este si amplasarea intre “plapumioare” de vata ceramica  (img 20) care are rolul de a prelungi cat mai mult timpul de racire a margelutei. Dar pentru racirea lenta a margelelor se folosesc si granulele de vermiculit (img 21) , aceasta metoda avand acelasi randament cu a paturilor de vata ceramica.

Img 20,21 – vata ceramica si vermiculit

Toate acestea sunt unelte de baza fara de care nu poate functiona un atelier ce-si popune  realizarea margelelor de sticla prin metoda lampwork.
Dar cel mai important  detaliu de amenajare a atelierului este sistemul de ventilatie. In principal hota de aerisire sau instalarea unui ventilator mare in geamul fereastrei este cea mai simpla amenajare posibila, existand  o multime de scheme de ventilare a spatiului. Acest lucru este esential pentru mentinerea sanatatii, asa ca nu trebuit trecut cu vederea aceasta cerinta deoarece in timp inhalarea gazelor de ardere a sticlei pot provoca diverse boli la nivelul cailor respiratorii, intoxicatii cu vapori de metale, acestea fiind boli profesionale ale celor care lucreaza cu sticla colorata fierbinte, in spatii inchise lipsite de o ventilare eficienta.
In atelier trebuie sa existe stendere pentru baghetele de sticla, sau acestea pot fi pune in recipiente in functie de culoare sau alte caracteristici, borcanele sau cutiute cu pulbere de sticla si sticla granulata, iar toate acestea trebuie sa fie la indemana pentru a fi usor accesibile in timpul lucrului.

One Comment

  1. Pingback: Principalele uneltele necesare producerii margelelor de sticla - Ziarul toateBlogurile.ro

Leave a Comment