In universul lumilor moderne, minti sclipitoare ne-au “teleportat” intr-o Noua Era, Era Ciberneticii. Inventarea electricitatii si a telefonului, transmiterea de sunete si imagini, a marcat de la bun inceput o schimbare a vietii umane pentru totdeauna. Cu fiecare noua inventie omul s-a modernizat, gasind mii de oportunitati de extindere.
Dupa descoperirea electricitatii, Computerul a fost cea mai mare inventie de comunicare interumana, a inteligentei artificiale (A.I.), aceasta deschizand o noua usa catre o noua dimensiune – Cyberspatiul sau Realitatea Virtuala (V.R.).
Astfel, Noua Era a tehnologiei a dezvoltat mult mai multi virusi, s-au ridicat noi comunitati din lumea datelor (database), Hacker-ii (un fel de piraţi ai reţelei), CyberPunker-ii, acestia devenind noii conducatori ai Ciberneticii.
Sa putem intelege mai bine ce este acest univers, facem referire intai la numele in sine:
Cyber + Punk = Cyberpunk
“Cyber” – “cibernetica” (‘cybernetics’), stiinta care studiaza un sistem al controlului, al interactiunii, comunicarii dintre animal (om) si “masinarie”, stiinta inventata de Norbert Wiener in 1948, care la varsta de 18 ani si-a luat Doctoratul in Matematica Logica la Harvard.
Termenul provine din limba greaca “kubernetes” insemnand “timonier” sau “pilot” = deci, cel ce detine controlul unei masinarii.
In general, sistemul cibernetic reprezinta baza transmiterii informatiilor in urma rezulatelor actiunilor sale. Defineste domeniul academic ce strange la un loc matematica, tehnologia, biologia, filozofia si stiintele sociale, fiind in stransa legatura cu “stiintele complexe”: inteligenta artificiala, sistemul dinamic, haosul, retele neurale.
Este reprezentat prin tehnologia ce a început sa detină capacitatea de a manipula si de a controla iluzia unei vieti perfecte. Acest fapt implica diferite ”gadget-uri” care sa ne simplifice vietile.
“Punk-ul” a fost o miscare anarhica a tinerilor care au terorizat lumea prin anii ’70 si la inceputul anilor ’80, revoltandu-se impotriva sistemului. Termenul este asociat muzicii hard-core rock -The Clash, The Ramones- acei rebeli antisociali, un fel de “anarhie stradala”, exprimata fiind prin atitudine, prin anti-autoritate, forme libere de exprimare, ideologii in arte vizuale, dans, literatura, film, devenind astfel punk-rock.
Termenul “Cyberpunk” apare pentru prima data ca titlul unei scurte povestiri scrisa de Bruce Bethke, publicata in revista SF “Amazing Science Fiction Stories”, in noiembrie 1983 (vol.57, nr.4 😀 ). Prin 1980, Bethke a alaturat cele doua cuvinte “Cyberpunk” si l-a aplicat “bizarului, hard-edge-ului, high-tech-ului”. Povestirea in sine prezinta un grup de adolescenti hackeri, şi de tot felul de extensii ale “sistemului”.
Bethke insusi declara ca inventarea cuvantului “Cyberpunk” a fost un act de creatie deliberata si constienta. De altfel, a incercat sa exprime prin juxtapunerea celor doua cuvinte, atitudinea rebela a adolescentilor si a haosului creat de acestia, dar si a tehnologiei. A resusit astfel, inca din titlu sa creeze o reactie asupra cititorului.
Bibliografie:
* T. Jordan – “The culture and politics of cyberspace and the Internet”
* Bruce Bethke – “Cyberpunk” – http://www.brucebethke.com/
* William Gibson – “Neuromantul”/”Count Zero”/”Virtual Light”
* Ion Manolescu – “Cum “gandim” ceea ce vedem. O abordare cognitivista”
*Steven Pinker – “How the mind works”
* William Gibson&Bruce Sterling – “The Difference Engine”
Super articolul, Mihaela. Si superbe creatiile steampunk. Sau Cyberpunk. Vrem mai multe fotografii. De ce le ascunzi?