În afară de cuarţul cristalizat, există varietăţi colorate de cuarţ, care se prezintă sub formă de mase. Unul dintre acestea este cuarţul roz, denumit astfel după culoarea sa: de la roz deschis, pal, până la roz-piersică sau roz-roşu, foarte rar cu reflexe violete. Este o piatră diafană şi foarte frumoasă.
În confecţionarea de bijuterii puteţi combina cuarţul roz cu ametist, peridot, amazonit sau jad Malaysia de culoare fuchsia (roz intens).
Se spune despre cuarţul roz ca are foarte multe calităţi metafizice. Este o piatră a dragostei, a armoniei şi a fidelităţii. Stimuleaza creativitatea şi măreste capacitatea de comunicare. Este benefică pentru zodiile: Berbec, Taur, Gemeni, Fecioară, Balanţă.
Este recomandat în bolile inimii şi ale sistemului circulator.
Cuarţul roz îşi datorează culoarea prezenţei în masa sa a unor incluziuni de cristale extrem de fine ale unor minerale ce conţin titan, fier, aluminiu, litiu, oxid de mangan etc.
Prin încălzire puternică (coacere) la 575ºC sau după un anumit timp de expunere la soare, culoarea roz dispare.
Are o densitate pe scala lui Mohs de 7 şi este o varietate de cuarţ macrocristalin.
Cuarţul roz se prezintă cel mai adesea sub forma unor mase granulate mai mult sa mai puţin tulburi, pline de crăpături, cu un aspect translucid, iar eşantioanele limpezi, frumos colorate şi compacte sunt foarte rare si pot fi mai scumpe, mai ales cele de culori mai intense. Recent, în Brazilia, au fost descoperite şi cuarţuri roz bine cristalizate, care se prelucrează faţetat.
Pietrele de calitate inferioară sunt casante şi necesită atenţie mare la prelucrare şi purtare. În ciuda fragilităţii sale, este foarte folosit pentru sculpturi şi mărgele.
Cel mai frumos cuarţ roz provine din Mozambic, Madagascar, Brazilia, Namibia, China, Franţa şi Ural.
Se găsesc cuarţuri roz cu stea, al căror asterism (efect optic de forma unei stele) se datorează incluziunilor de rutil (cuarţ roz stelat).
Un termen sinonim folosit pentru cuarţul roz este rubin de Boemia.
Surse:
Mircea-Dragomir Andrei, Heinz Karl – Pietre preţioase fine ornamentale, perle
Judith Crowe – Ghidul pietrelor preţioase
Corina Ionescu – Pietre preţioase, semipreţioase şi decorative. Dicţionar enciclopedic ilustrat
Comentarii recente