Aventurinul

Aventurinul este o varietate granulara sau compacta de cuart galben, verzui sau rosu-brun, care contine fluturasi de mica de culoare argintie, rosie-bruna, alba sau verde, conferind intregului agregat sclipiri metalice.  Este o varietate de cuart macrocristalin.

Se spune despre aventurin ca aduce noroc, succese materiale si vindecare.
Duritate pe Scala Mohs: 7
Compozitie chimica: SiO2

aventurin1

Aventurinul este alcatuit din cristale mici de cuart, concrescute. Contine o varietate de mica cromifera alb-galbuie (muscovit), mica verde (fucsit), iar varietatile rosii de aventurin contin compusi ai fierului (hematit).

Un fapt interesant legat de acest mineral este ca el a fost mai intai imitat cu sticla de catre un sticlar venetian, la Murano, pe la 1700 si abia mai apoi descoperit in stare naturala. Sticlarul a fabricat din intamplare (par aventura – it.) un obiect de sticla rosu-brun, continand numeroase particule de cupru metalic, care i-au conferit reflexe cu totul deosebite, placute la vedere. Acest obiect a fost vandut sub numele de aventurin. Mineralul cu acelasi aspect, descoperit mai tarziu, a primit aceeasi denumire.

aventurin2

 
Cele mai frumoase pietre de aventurin se extrag din Ural, China, India, Brazilia, Germania.Sub numele de aventurin se comercializeaza uneori si o varietate de feldspat, avand aceleasi catacteristici si care este de fapt aventurin-feldspat si nu aventurin-cuart. Aventurinul este comercializat cateodata sub numele de jad indian.
Pretul aventurinului este unul accesibil, iar din el se confectioneaza cabosoane, margele frumoase si chiar obiecte decorative.
aventurin3

Inel cu aventurin by Sin-Style

 
 
Surse:
Mircea-Dragomir Andrei, Heinz Karl – Pietre preţioase fine ornamentale, perle
Judith Crowe – Ghidul pietrelor preţioase
Corina Ionescu – Pietre preţioase, semipreţioase şi decorative. Dicţionar enciclopedic ilustrat

Leave a Comment