Cuartul albastru

Termenul de cuart albastru se foloseste pentru a defini cel putin trei tipuri de minerale, dintre care doua sunt mai cunoscute:

  • Cel care contine azbest albastru, numit crocidolit, prezent sub forma de filamente aciculare minuscule. Se formeaza natural si are o nuanta foarte inchisa.
  • Cuart impregnat sau patat natural cu crisocol. Are duritatea cuartului (in timp ce crisocolul este moale) si o culoare verde albastra, translucida. Este o piatra foarte frumoasa si ar fi, poate, mai populara, daca nu ar exista impedimentul pretului destul de ridicat.

marcia-moran-blue-quartz-ring
Nuantele de albastru pot varia de la gri la albastru intens. Cuartul albastru natural este intotdeauna colorat de incluziunile altor minerale (crocidolit, riebeckit sau turmalina), niciodata de oligoelemente sau centre de culoare formate natural, de aceea el nu va fi niciodata transparent, ci doar translucid sau opac.
janna-conner-designs-light-blue-quartz-ring
Provenienta: Austria, Scandinavia, Africa de Sud, Brazilia.
Sinonime: safir-cuart, cuart-safir, fals siderit.
Duritate pe scala lui Mohs: 7.
Compozitie chimica: SiO2.
Se spune despre cuartul albastru ca, in mod traditional, promoveaza organizarea si ordinea si ca intaresc legatura cu ingerii pazitori si cu spiritele protectoare ale fiecarei zodii.
bl_br_minas_gerais_Q279_1_scl
 
Surse:
Judith Crowe – Ghidul pietrelor preţioase
Corina Ionescu – Pietre preţioase, semipreţioase şi decorative. Dicţionar enciclopedic ilustrat
 

Leave a Comment