Acest tutorial a fost realizat de Artadar:
http://artadar.blogspot.com/
http://artadar.cdbs.biz
1 – Materiale şi unelte necesare : fimo soft, fimo lichid, foiţă de argint, mărgeluţe din sticlă de 2 şi 4 mm, cutter, ac cu buclă, za dublă, sârmă (toate argintate), unealtă pentru găurit (am folosit o mină de pix goală), matriţe, maşina de întins foaia, geam de lucru, geam termorezistent.
2 – Se frământă bine fimo până se înmoaie şi i se dă formă de prismă. Se aşează peste foaia de argint şi se apasă uşor.
3 – Se acoperă şi lateralele şi se îndepărtează foiţa în plus. Se apasă uşurel să adere mai bine foiţa de fimo.
4 – Se reglează maşina cu deschizătura cea mai mare şi se întinde fimo.
5 – Se reglează la următoarea treaptă şi se întinde iar, rezultând o foaie cu model mozaicat. Cu cât prisma e mai groasă cu atât bucăţile de argint vor fi mai depărtate. Dacă doriţi un model cu crăpături mai mici, atunci subţiaţi mai mult foaia de fimo înainte de a o aşeza pe foiţă.
6 – Se întinde foaia pe geam şi se presează matriţele alese, în cazul de faţă, fluturele.
7 – 8 – Se îndepărtează foaia în plus, dar cu grijă, că va putea fi folosită la alt model (brocard)
9 – Se modeleză o bucată din fimo, în culoare contrastantă, mai închisă, sau mai deschisă decât prima, după dorinţă şi se întinde în foaie cu grosimea cu o treaptă mai mare decât foaia argintată.
10 – Se apasă iar matriţa decupând fluturele bază.
11 – Se decupează cu grijă, simetric, primul fluture.
12 – Se iau cu mare grijă piesele decupate şi se decorează baza, după bunul plac, dar cu mare grijă la simetrie. Ici colo cu mina de pix se formează nişte găurele, schiţând şi nervurile. În găurele se pune câte puţin fimo lichid şi se apasă câte-o mărgică luată cu vârful unui ac, ţinut perpendicular pe bază.. Acul se îndepărtează numai după ce s-a aşezat bine mărgica.
13 – Se taie şi se îndoaie un ac cu buclă, i se ataşează o za dublă şi se aşează pe trunchi cu bucla ieşită mai în afară. Se acoperă acul cu puţin fimo, dându-se forma trunchiului.
14 – Din puţină sârmă argintată, maleabilă se formează, prin răsucire, antenele prinzând câte o mărgică în locul de îndoire. Antenele se aşează în poziţie firească şi capetele sârmei, puţin depărtate, peste trunchi.
15 – Capetele se acoperă cu o bucată pentru cap, una pentru torace şi una prelungă şi subţiată spre margini pentru abdomen, care va acoperi bine abdomenul bază. Pentru trunchi am folosit alb, dar puteţi să alegeţi culoarea reală, nuanţe de gri şi maroniuri, sau negru. Se apasă pe abdomen formând un model şi de asemenea pentru ochi.
16 – Se întoarce fluturele şi se presează aripile pe trunchi în aşa fel încât să avanseze aripile, acoperind puţin trunchiul şi li se dau un relief.
17 – Se aşează pe geamul termorezistent, se verifică simetria şi se coace 30 de minute la 110 grade Celsius.
18 – Se pictează nervurile şi ochii cu acrylic, folosind o pensulă foarte fină şi se lăcuieşte în două straturi, faţă dar şi spate.
19 – Se curbează antenuţele şi pandantivul fluturaş cu aripi argintate e gata ! Are formă aproape de realitate, e frumuşel şi foarte rezistent.
Sper să vă folosească sfaturile mele pentru a lucra un fluturaş, dar v-aş ruga să nu copiaţi exact acest model. Tutorialul este orientativ. Este primul pandantiv fluture ce l-am lucrat şi nu mi-am făcut plan înainte cum să-l lucrez, n-am văzut vreo imagine şi nici vreun tutorial. Deci, într-un fel, pe dumneavoastră vă răsfăţ cu aceste indicaţii.Cred că există o infinitate de moduri de a reda chipul unui fluture şi acesta e numai unul dintre ele.
M-am gândit la un fluturaş ce zboară în adierea blândă şi uşoară a zefirului şi de aceea i-am ales doar două nuanţe de albastru şi alb.
14 mai 2011
Teodora Irimia (Artadar)
E minunat fluturasul!!